Αρχική‎ > ‎

Αρωματοθεραπεία

 Αρωματοθεραπεία είναι η θεραπευτική χρήση αρωματικών ελαίων με σκοπό τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, τη βελτίωση της διάθεσης και γενικά την εναρμόνιση ψυχής, σώματος και εξωτερικού περιβάλλοντος. Είναι ένα ήπιο και κυρίως φυσικό βοήθημα για την διατήρηση ή την αποκατάσταση της υγείας που χρονολογείται στην Αίγυπτο το 4500  π. Χ.
Την Αρωματοθεραπεία έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς και οι αρχαίοι Έλληνες στα Ασκληπιεία και στα ιαματικά λουτρά, ενώ αυτοί που έχουν ξανασυστήσει στον δυτικό κόσμο τα αιθέρια έλαια είναι οι Κινέζοι.
Η Αρωματοθεραπεία κατατάσσετε στις CAM (complementary and alternative medicine - συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες), μαζί με τον βελονισμό, τη φυσικοπαθητική, τη γιόγκα, τον διαλογισμό, το μασάζ, το reiki και άλλες.
Η Αρωματοθεραπεία θεωρείται συμπληρωματική θεραπεία. Ο όρος συμπληρωματική αναφέρετε στην χρήση φυσικών  θεραπευτικών μεθόδων παράλληλα με άλλους παροχείς φροντίδας.
Οι Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές θεραπείες είναι η νέα τάση παγκοσμίως γιατί συνδυάζουν την αρχαία γνώση με την σύγχρονη επιστημονική τεκμηρίωση. Οι περισσότερες από αυτές έχουν αρχίσει να ερευνώνται συστηματικά με πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει παρατηρήσει την αύξηση των εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών στις βιομηχανοποιημένες χώρες για πρόληψη των ασθενειών και διατήρηση της υγείας.

Τα εργαλεία της Αρωματοθεραπείας είναι τα αιθέρια έλαια.
Τα αιθέρια έλαια είναι αρωματικά εκχυλίσματα με πτητικές ιδιότητες. Λαμβάνονται από διάφορα μέρη των φυτών με απόσταξη (λουλούδια, φύλλα, καρπούς, ρίζες)
 Τα έλαια που χρησιμοποιούνται για Αρωματοθεραπεία έχει διαπιστωθεί πλέον επιστημονικά   ότι έχουν αντιβιοτικές, αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες .
  Μέσω του μασάζ τα μόρια των αιθέριων ελαίων διαπερνούν το δέρμα και εισέρχονται στην κυκλοφορία ταξιδεύοντας σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του σώματος.
  Οι μυρωδιές των αιθέριων ελαίων ταξιδεύουν στο ανθρώπινο σώμα μέσω των νευρικών ινών επηρεάζοντας το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την διαίσθηση, την διάθεση, τα συναισθήματα και την γενική ισορροπία του οργανισμού και του σώματος μας.
Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους στην Αρωματοθεραπεία. Ο  πιο γνωστός και διαδεδομένος τρόπος είναι το  μασάζ που είτε εφαρμόζετε σε όλο το σώμα είτε τοπικά. Άλλοι τρόποι εφαρμογής των αιθερίων ελαίων είναι με εισπνοές, διαλυμένα στο μπάνιο ή σε ποδόλουτρο, σε κομπρέσες καθώς και με καύση σε ειδικούς καυστήρες για διάχυση του αρώματος στον χώρο. στο συγκεκριμένο σημείο να τονίσουμε ότι τα αιθέρια έλαια δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε καθαρή μορφή στο δέρμα γιατί μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα. Τα αιθέρια έλαια πρέπει να διαλύονται σε λάδι βάσης ή σε κρέμα σε κατάλληλες δοσολογίες πριν την εφαρμογή τους.

Η Αρωματοθεραπεία:
Ανακουφίζει από μυϊκούς-αρθρικούς  πόνους (εφαρμογή και σε χρόνιους ασθενείς όπως ρευματοπαθείς-καρκινοπαθείς ,σε ηλικιωμένους, εγκυμονούσες)   
Δίνει ενέργεια
Βελτιώνει πονοκεφάλους-ημικρανίες
Βοηθά τον οργανισμό να εκκρίνει ορμόνες που ηρεμούν το σώμα και απαλύνουν τον πόνο.
Ανακουφίζει από το άγχος, την αϋπνία ,υπερένταση, κατάθλιψη, πένθος.
Ανακουφίζει από γαστρεντερικά προβλήματα όπως το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα.
Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος , τα οιδήματα μειώνονται και οι τοξίνες αποβάλλονται
Εφαρμογή σε ορμονικά και γυναικολογικά προβλήματα όπως επώδυνη περίοδος και συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ,μειωμένη λίμπιντο
Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
Όταν συνδυάζεται με μία σωστά ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, συντείνει στην διατήρηση της γραμμής και μειώνει το λίπος.
Διατηρεί το δέρμα υγιές και απαλό
Η  άμεση επαφή του μασάζ ικανοποιεί μία πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου για ‘άγγιγμα’, συμβάλλοντας στο ‘ξεμπλοκάρισμα’ και την απομαγνητισμό του σώματος από τη φόρτιση και το στρες της καθημερινής ζωής.
 
Πριν την έναρξη της θεραπείας λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό και γίνετε επιλογή των κατάλληλων αιθερίων ελαίων ανάλογα με τα προβλήματα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε . Οι συνεδρίες είναι ατομικές και γίνονται κατόπιν προσωπικού ραντεβού . Τονίζουμε ότι η Αρωματοθεραπεία δεν αντικαθιστά την ιατρική φροντίδα και αν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας καλό είναι να φέρετε σε επαφή τον προσωπικό σας γιατρό με τον αρωματοθεραπευτή πριν την έναρξη της θεραπείας

Comments