Λεβάντα, η απαραίτητη

λεβαντα
Το φυτό λεβάντα (lavandula augustifolia ) είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Το γνωστότερο γένος είναι η λαβαντούλα, που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη. Είναι ιθαγενές των παραμεσόγειων περιοχών. Επίσης, απαντάται στα Κανάρια Νησιά, στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες.

Από πού να ξεκινήσουμε και που να τελειώσουμε για την λεβάντα!

Γνωστή από την αρχαιότητα -oι ιαματικές της ιδιότητες αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό- η Λεβάντα έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς και σας φυτό αλλά και σαν αιθέριο έλαιο.

Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη σαπωνοποιία και στη φαρμακευτική  πολλούς αιώνες. Το ρήμα lavare σημαίνει πλένω και η λεβάντα μας πήρε το όνομα της αφού οι αρχαίοι ρωμαίοι την  χρησιμοποιούσαν  για να αρωματίζουν την μπουγάδα τους (συνήθεια που όπως λέγετε πήραν από τους προγόνους μας)

Σαν έλαιο η Λεβάντα έχει μια περίπλοκη χημική  σύνθεση η οποία της προσδίδει  αναρίθμητες θεραπευτικές ιδιότητες .Δεν είναι τυχαίο που στην αρωματοθεραπεία λέμε ότι όταν δεν ξέρεις τι να βάλεις….. βάλε Λεβάντα!

Πλούσιο σε εστέρες το έλαιο της Λεβάντας έχει ηρεμιστική, αντισπασμωδική δράση, ανεβάζει την διάθεση μας ,βοηθά να διαχειριστούμε το άγχος, τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους, εξισορροπεί το ενδοκρινικό μας σύστημα, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κατάλληλες για αντιμετώπιση παθήσεων του μυοσκελετικού όπως οι αρθρίτιδες   και είναι καλό για την φροντίδα του δέρματος (ουλές, εγκαύματα)

Οι αλκοόλες που περιέχει επίσης σε εξίσου μεγάλη ποσότητα το καθιστούν ένα εξαιρετικό διεγερτικό και τονωτικό έλαιο με αντι-υιικές  ,αντισηπτικές  και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες οι οποίες έχουν δράση σε παθήσεις του δέρματος      έκζεμα ,  και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ας δούμε μερικές απλές χρήσεις της λεβάντας στην καθημερινότητα:

Πονοκέφαλος και ημικρανία: βάλτε 1 σταγόνα λεβάντα στους κροτάφους σας, πίσω από τα αφτιά και στην βάση του αυχένα σας και κάντε ελαφριά εντριβή .

Αϋπνία : βάλτε στον καυστήρα σας 2-3 σταγόνες έλαιο  και αφήστε το δωμάτιο σας κλειστό για 5 λεπτά πριν πάτε για ύπνο. Εναλλακτικά μπορείτε να γεμίστε την μπανιέρα και να προσθέσετε 8 σταγόνες έλαιο (διαλύστε τις πρώτα σε 1 κουταλιά μέλι ή γάλα ή αλάτι). Μείνετε στο νερό τουλάχιστον 20 λεπτά.

Εγκαύματα: ατυχηματάκι στην κουζίνα; Αφήστε το σημείο του εγκαύματος για 10 λεπτά κάτω από τρεχούμενο νερό και μετά τοποθετήστε αδιάλυτο έλαιο στο σημείο. Εάν έχετε καεί από τον ήλιο βάλτε 25 σταγόνες λεβάντας σε 100ml  aloe gel και βάλτε στα σημεία του εγκαύματος.

Σημειώνουμε ότι μόνο η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αδιάλυτη στο δέρμα, όλα τα υπόλοιπα έλαια πρέπει να είναι καλά διαλυμένα σε ένα έλαιο βάσης( όχι σε νερό). Επίσης είναι απο τα λίγα αιθέρια έλαια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε βρέφη και παιδιά (πάντα με την καθοδήγηση του αρωματοθεραπευτή)

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις χρήσεις της λεβάντας ,πιο περίπλοκες συνταγές για διάφορα προβλήματα υγείας μπορεί να εκτελέσει ένας αρωματοθεραπευτής για σας.

Να θυμάστε όταν αγοράζετε έλαια για το σπίτι να είναι από εγκεκριμένους προμηθευτές ,να είναι σε σκούρα μπουκαλάκια, να αναγράφουν και το επιστημονικό και το κοινό όνομα του ελαίου και να έχουν αριθμό έγγραφης. Αν δεν είστε σίγουροι ρωτήστε ένα αρωματοθεραπευτή να σας καθοδηγήσει.

Comments